Istnieją witaminy, których suplementacja jest potrzebna do utrzymania zdrowia i jedną z nich jest witamina D- witamina słońca. Jeszcze niedawno uważano, że ekspozycja skóry na promienie słoneczne pozwoli na wytworzenie wystarczających ilości tej witaminy, a dodatkowa suplementacja nie jest koniecznością.
Dzięki badaniom i progresywni nauki wiemy, że opalanie się nie tylko nie zapewni nam trafnych ilości witaminy D, ale może być groźne dla naszego zdrowia. Zbyt niski poziom tej witaminy u mieszkańców półkuli północnej to znaczny problem obecnych czasów. Nadal zbyt mało osób ma świadomość jak kluczowa jest ta witamina dla korzystnego funkcjonowania organizmu.
Charakterystyka ogólna
Witamina D nazywana dodatkowo prohormonem, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która spełnia w naszym organizmie mnóstwo kluczowych funkcji. (1) Bierze udział w gospodarce wapniowo‑fosforanowej i jest niezbędna do korzystnego funkcjonowania układu kostnego.
Jednak nie tylko ten układ wymaga odpowiednich ilości cholekalcyferolu, gdyż jej receptory odkryto ponadto w sercu, mózgu, płucach, nerkach i jelitach, co sugeruje, iż reguluje pracę wszystkich układów powiązanych z tymi narządami.
ponadto najnowsze informacje sugerują, że witamina D reguluje aktywność 3‑5% genomu i może brać udział w procesie różnicowania się komórek układu immunologicznego. (2)
Witamina D (3),(4),(5):
- reguluje poziom wapnia w organizmie
- wspiera korzystne funkcjonowanie układu immunologicznego
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
- wspiera pracę mięśni
Dieta bogata w witaminę D- czy taka istnieje?
Niestety naturalnie witamina D występuje w produktach spożywczych w nad wyraz niewielkich ilościach. Oszacowano, że jedynie 20% całej puli tej witaminy w naszym organizmie pochodzi z diety.
Jak wygląda zawartość witaminy D w poszczególnych grupach produktów? (6)
- sery pleśniowe, sery dojrzewające (tylżycki, gouda), mięso (wieprzowina, wołowina), wątroba wieprzowa i wołowa, drób (indyki, kaczki, kury), ryby (dorsze, flądry), masło – poniżej 2 µg
- mięso z kurczaka, ryby (pstrągi strumieniowe, tuńczyki), pieczarki- 2‑5 µg
- ryby (halibuty, karpie, makrele, sole), margaryny wzbogacane- 5‑10 µg
- ryby (śledzie, łososie, pstrągi tęczowe, węgorze)- powyżej 10 µg
Co z tym słońcem?
Uważa się,choćby osoby zamieszkujące regiony poprawnie nasłonecznione wykazują deficyty witaminy D. W latach 80 zalecano powiększone przebywanie na słońcu w okresie letnim bez wykorzystywania filtrów ochronnych, aby pozyskać witaminę D przez syntezę skórną.
Dziś jednak jesteśmy bardziej świadomi niebezpieczeństwa jakie niesie opalanie się bez zabezpieczenia, dlatego też wydłużona ekspozycja na słońce nie jest zalecana.
Zapotrzebowanie na witaminę D
Zapotrzebowanie na tę witaminę jest względnie stałe przez całe nasze życie. Bez względu na płeć oraz stan fizjologiczny każdego dnia musimy dostarczać sobie 15 µg cholekalcyferolu. Normy zostały ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia na poziomie wystarczającego spożycia (AI). (7)
Decydując się na suplementację, należy sprawdzić czy dany preparat zapewnia podaż 2000 IU równych 1000% RWS (Referencyjnej Wartości Spożycia).
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Care, Witamina D3 2000 IU, 9,9 ml w kroplach. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.