Witamina K2 aktywuje dwa białka zwane " białkami macierzy GLA" oraz osteokalcyne które energicznie wiążą wapń i przyczyniają się do budowy i utrzymania zdrowia kości. Witamina K2 może poprawić zdrowie kości i zmniejszyć ryzyko osteoporozy oraz wpływa poprawnie na zdrowie zębów.
Niedostateczny poziom witaminy K2 prowadzi do zmniejszonej gęstości mineralnej kości, głównego czynnika ryzyka wystąpienia osteoporozy i nadmiaru wapnia w ścianie tętniczej, co powiększa ryzyko choroby serca.
Najbogatszym źródłem naturalnym K2 to konwencjonalne japońskie danie natto z fermentowanych ziaren soi i bakterii Laseczki siennej (Bacillus subtilis), który stanowi bardzo bogate źródło naturalnej witaminy K2 MK-7, jej stosowanie w północnej Japonii pozostało powiązane ze zasadniczą poprawą stanu zdrowia i wytrzymałości kości.
Do przyczyn niedoboru witaminy K należy zaliczyć:
- nieróżnorodną dietę
- spożywanie sztucznych tłuszczów trans
- wykorzystywanie pestycydów i nawozów sztucznych do wytwarzania żywności
- spożywanie jedzenia śmieciowego ("Fast Food") i pokaźnej ilości mrożonej żywności
- spożywanie produktów z drobiu, świń i bydła hodowanego w zamkniętych budynkach i karmionych paszami (tylko zwierzęta jedzące trawę przetwarzają witaminę K1 na K2 MK-4 co w wyniku czego spowodowało jej brak w podstawowych składnikach diety takich jak masło, jaja, sery i mięso)
- rozszerzenie spożycia nienaturalnej żywności i pustych kalorii kosztem naturalnej świeżej żywności
- nadużywanie antybiotyków przez ludzi oraz antybiotyków i sterydów w hodowli zwierząt (buduje to coraz więcej bakteri wytrzymałych na antybiotyki które niszczą korzystną flore bakteryjną w jelitach)
- wykorzystywanie leków przeciwzakrzepowych (np. Warfaryny i pochodnych kumaryny), choroby pęcherzyka żółciowego i choroba Crohna
najczęściej leczenie przeciwzakrzepowe następuje aby uniknąć stanów zagrażających życiu i zdrowiu. Wysokie spożycie witaminy K zakłóca działanie leków przeciwzakrzepowych. Pacjentom którzy są leczeni warfaryną lub innym lekiem który jest antagonistą witaminy K, nie zaleca się w związku z tym spożywania produktów bogatych w witaminy K. Najnowsze badania wskazująnajkorzystniejszym wyjściem jest połączenie witaminy K z lekami przeciwzakrzepowymi żeby ustabilizować INR (międzynarodowy współczynnik znormalizowany, wy standaryzowany współczynnik czasu krzepnięcia osocza po uwapnieniu).
Skład: witamina K2 (menachinon-7 z soi) 100mcg. Elementy pozostałe: celuloza i sól sodowa karbosymetocelulozy (substancje wypełniające), sorbitol (substancja wiążąca), sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu (substancje przeciwzbrylające).
1 tabletka gromadzi 100mcg witaminy K2 MK-7 - 133% dziennego zapotrzebowania.
produkt posiada soję.
Sposób wykorzystania: 1 tabletka dziennie. Popić wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji w ciągu dnia. Suplement diety nie może być użytkowany jako substytut przeróżnej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Witamina K2 MK-7 z natto 60 tabl. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.